Zwarte ontlasting kind

Een kind met zwarte ontlasting is voor veel ouders de schrik van hun leven. Vaak heeft het kind geen andere klachten behalve de zwarte ontlasting. Soms kan de zwarte ontlasting bij een kind wel dagen, zo niet weken, aanhouden. Wat is er aan de hand? Natuurlijk kunnen er andere oorzaken van zwarte ontlasting meespelen, maar meestal komt het door bepaalde voedingsmiddelen. Houdt uw kind van drop, fruit of bijvoorbeeld Roosvicee? Bepaalde soorten limonade van Roosvicee kunnen zwarte ontlasting bij een kind veroorzaken. Elke dag 1 a 2 glaasjes van deze limonade en uw kind heeft dagelijks donkere ontlasting. Er zijn verschillende soorten van Roosvicee die eigenlijk maar in bepaalde mates gedronken mogen worden. Zo zijn er soorten die de ontlasting harder maken (bij diarree), maar ook andersom. (bij obstipatie) Het kan soms even moeilijk zoeken zijn op de verpakking van de fles, maar op dergelijke soorten limonade staat het altijd aangegeven.

Drop als veroorzaker van zwarte ontlasting kind

Een ander voedingsmiddel waar kinderen gek op zijn is drop. Aangezien het maag-darm stelsel van een kind vaak nog niet helemaal is ontwikkeld hebben ze eerder kans op schommelingen in de ontlasting. Zwarte ontlasting  bij een kind kan daarom heel goed komen door het eten van drop. Slechts 5 tot 10 dropjes per dag kan bij een kind al zwarte ontlasting veroorzaken. Ook bepaalde fruitsoorten zoals mango of bosbessen, die veel ijzer bevatten, kan bij een kind eerder zwarte ontlasting veroorzaken dan bij een volwassene.

Heeft uw kind ook andere klachten?

Als de zwarte ontlasting niet wordt veroorzaakt door het eten van bepaalde voedingsmiddelen is het raadzaam om bij een kind extra voorzichtig te zijn. Een kind is vaak zwakker dan een volwassene. Helemaal als het kind andere klachten heeft zoals bijvoorbeeld buik- en maagpijn is het aan te raden direct contact op te nemen met een arts. De arts zal uw kind onderzoeken om de oorzaak van zwarte ontlasting van uw kind te achterhalen.